Menü Bezárás

NAGYON BURGER

Szeretek főzni. Hogy tudok-e, azt talán a gyermekeimtől kellene megkérdezni. De nem nagyon szoktak a tányéron hagyni semmit, szóval feltételezem, hogy azért olyan rosszul nem mehet.

Szeretem az ízeket, az egyszerű ételeket, amiket gyorsan el lehet készíteni. Szeretek enni, és sokszor érzek késztetést, hogy otthon is elkészítsem az “utca” kedvenc ízeit. Így sikerült hosszú próbálkozás után elég jó gyrost csinálni, vagy a lányom kérésére a McDonald’s McChicken szendvicsét úgy lemásolni, hogy formára más, de ízre ugyanolyan szendvicset kapjunk. (Hamarosan jön ezek receptje is.)

A hamburger az egyik kedvencem, és azok közül is az egyszerű, pufis-csalamádés változat jön be a leginkább. Lehet, hogy a blogok TOP-10 hamburgerezőiben ehető ételművészeti remekművek tényleg jók, de amikor ezeken a helyeken ettem, nem voltam teljesen elégedett, nekem a sarki hambisok burgerei nagyobb gasztronómiai élményt jelentenek. És szerencsére van pár ilyen hely.

Persze lustaságból vagy időhiány miatt nem mindig tudom útba ejteni ezeket a kedvenc hamburgerezőket, így elkezdtem otthon is kísérletezgetni. Első körben internetes receptekkel próbálkoztam, de általában mindenhol valamilyen gourmet ételt akartak “rámsózni”. Ám ahogy írtam, az én ízvilágom más, ezért elkezdtem saját úton járni. Először a húst cseréltem le egyszerű darálthúsra, mert nem volt kedvem a faggyú beszerzésével bajlódni, sima darálthús viszont mindenhol van. Aztán egyre kevesebb fűszerrel ízesítettem a húst, amíg rá nem eszméltem, hogy a McDonalds-ban a fagyasztott húspogácsa alapanyag “csak” hús, mindenféle fűszer nélkül (ezt onnan tudom, hogy 3 évig dolgoztam egy Meki étteremben még a 90-es években) – így azokat én is elhagytam. A sajtra pedig egy balatoni hamburgeresnél akadtam rá, aki bevallása szerint a Penny Marketben talált rá a megfelelőre, de bármely sandvich cheese megteszi (Spar, Lidl, stb).

A végén sikerült egy vállalható hamburger változatot csinálni, ami elfogadható kompromisszumokkal visszaadja a klasszikus utcai hamburger ízét. Számomra hozza azokat az elvárásokat, amelyeket egy hamburgerrel szemben támasztok (ez adta a nevét is). A hozzávalókat egy kivétellel a Lidl-ből szerzem be (nem reklám), egyedül a darált húsért szoktam a Sparba menni – én darált sertéshúst szoktam használni, nekem ízre ez jött be. A kéthetente akciós, jó öreg Spar darált sertéshús…

ÉS HOGY MITŐL NAGYON BURGER?

Mert kellett valamilyen “művész” nevet találni, és ez a szó jutott eszembe, mert ez a hambi

  • nagyon könnyen,
  • nagyon gyorsan,
  • nagyon olcsón,
  • nagyon egyszerűen elkészíthető,
  • és nagyon finom!

ÉS AKKOR JÖJJÖN A “NAGYON” BURGER RECEPTJE

HOZZÁVALÓK

  • 6-os kiszerelésű zsemle
  • 500 gr darálthús
  • lapkasajt (sandwich cheese)
  • hagyma
  • jégsaláta
  • ketchup
  • mustár
  • só, ízlés szerint fűszerek
  • szendvics zacskó

ELŐKÉSZÜLET

Az 500 gr darált húst válasszuk 6 egyforma részre, majd gyúrjunk belőlük gombócokat. Az a fontos, hogy a gombóc ne legyen laza, amennyire lehet, gyúrjuk jól össze. A gombócokat helyezzük külön-külön egy-egy zacskóba, középre, majd pl. egy vágódeszkát rányomva lapitsuk vékony, kb. 0,5 cm vastagságú húspogácsává. Ha készen vagyunk, lehet sütni, vagy mehetnek a fagyasztóba.

A hagymát vágjuk apró kockákra, a jégsalátát pedig kisebb darabokra.

ELKÉSZÍTÉS

Egy serpenyőben, közepes lángon süssük ki a húspogácsát, a végén enyhén sózzuk (fűszerezzük) meg, majd a sajtot ráhelyezve vegyük ki a serpenyőből. A helyére helyezzük be rövid időre a félbevágott zsemlék mindkét felét, és kis lángon karamelizáljuk (pirítsuk meg). Vigyázzunk, mert ha nem figyelünk, megég.

A serpenyőből kivett zsemle alsó felére tegyük a kisütött húspogácsát a sajttal, szórjuk rá ízlés szerint az apróra vágott hagymát, a salátát, majd jöhet a mustár és a ketchup (és/vagy bármi más: majonéz, barbeque szósz, hamburger szósz, stb). Ízesíthetjük még erős paprikával, csalamádéval, jöhet bármi, aminek ízét szeretjük.

A végén feltesszük a koronát, azaz a zsemle felső részét.

Jó étvágyat!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük